10 Αύγουστος 2015, 22:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 22:57

Σαρώνει ο «διεφθαρμένος δήμαρχος» στην Ισπανία

  • Σαρώνει ο «διεφθαρμένος δήμαρχος» στην Ισπανία
    Φωτογραφία από το παιχνίδι

Πάταγο κάνει στην Ισπανία (και όχι μόνο) ο «διεφθαρμένος δήμαρχος». Δεν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο, αλλά για ένα νέο παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα και tablets που έχει συναρπάσει τους νεαρούς Ισπανούς, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν απογοητευτεί με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις στη χώρα τους. «Πρόκειται για ένα δωρεάν παιχνίδι που το δημιουργήσαμε τον Μάιο και το έχουν ήδη κατεβάσει 100.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο», είπε ένας από τους τρεις προγραμματιστές που το εμπνεύστηκαν, ο Χαβιέρ Λόπεθ Κάμπα, 26 ετών, από το Ουρένσε της Γαλικίας.

Η δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS στοχεύει κατά κύριο λόγο «να κατακρίνει τη διαφθορά με σατιρικό τρόπο». Στον ιστότοπο (meigalabs.com) όπου παρουσιάζεται το παιχνίδι έχουν αναρτηθεί οι «κανόνες» για να γίνει κανείς επιτυχημένος «διεφθαρμένος δήμαρχος»: «Κλέψε όσο μπορείς και συγκέντρωσε μεγάλο ποσό χρημάτων στον λογαριασμό σου στην Ελβετία. Δωροδοκούμε, εξαπατούμε (...) βοηθάμε τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκδίδουμε πλαστά τιμολόγια, φοροδιαφεύγουμε: τα συνηθισμένα». 

Οι καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο παίκτης είναι σχεδόν όλες εμπνευσμένες από «πραγματικά γεγονότα» εξήγησε ο Λόπεθ Κάμπα. «Καθημερινά, όταν βλέπουμε τηλεόραση, εμφανίζεται και μια νέα υπόθεση διαφθοράς», είπε.

Ο Λόπεθ Κάμπα τόνισε ότι το παιχνίδι θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να εμπλουτίζεται με φράσεις διάσημων... διεφθαρμένων. Έτσι, ο «δήμαρχος» θα εμφανίζεται να απαντά στον δημοσιογράφο που του παίρνει συνέντευξη για την ύποπτη εξαφάνιση δημόσιων πόρων: «Θα διεξάγω όλες τις αναγκαίες έρευνες για να μάθουμε ποιος έκλεψε τα χρήματα» ή «Το λάθος είναι της προηγούμενης κυβέρνησης».