10 Αύγουστος 2015, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 16:20

Ο Τσίπρας κόβει μισθούς βουλευτών και υπουργών

  • Ο Τσίπρας κόβει μισθούς βουλευτών και υπουργών

Μήνυμα-μαχαίρι αποφάσισε να στείλει ο πρωθυπουργός, την ώρα που η ελληνική κοινωνία βλέπει τα νέα επώδυνα μέτρα να έρχονται. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να κόψει προνόμια εκλεκτών, όπως είναι οι βουλευτές, οι υπουργοί και πρόεδροι φορέων και οργανισμών!

Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του, αποφασίστηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) μιλώντας στη σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πως «γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών...».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Δημήτρης Μάρδας, αρμόδιος για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Tι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων. Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.
  • Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
  • Καθορισμός ανώτατου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.
  • Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.