23 Ιούλιος 2013, 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2015, 12:24

Πρέσβης της Αυστραλίας στον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου

  • Πρέσβης της Αυστραλίας στον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου

Πρέσβης της Αυστραλίας επισκέφτηκε τον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στις 18 Ιουλίου 2013. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.
Σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων στην Κομοτηνή είχε στις 18 Ιουλίου 2013 η καταγόμενη από τη Θεσσαλονίκη πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Jenny Bloomfield. Η κ. Bloomfield βρίσκεται στη Θράκη, με αφορμή τη συμμετοχή της σε Συνέδριο για θέματα παραγωγικότητας και ανάπτυξης, που θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από την εύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης. Κατά τη σύντομη επίσκεψή της στην πόλη, είχε την ευκαιρία να διεξάγει επαφές με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αθανάσιο Καρούντζο, με τον περιφερειάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, και με το δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδης. Αντικείμενο συζήτησης των επιμέρους αυτών επαφών ήταν οι προοπτικές που υπάρχουν για την ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Αυστραλίας, με ειδικό ενδιαφέρον φυσικά για την περιοχή μας. Η κ. Bloomfield υπογράμμισε τους ήδη υφιστάμενους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, που οφείλονται κατεξοχήν στον μεγάλο αριθμό ομογενών στην ακριτική ήπειρο. Όπως επισήμανε, μάλιστα, στην Αυστραλία ζουν και διαπρέπουν πολλοί Έλληνες, οι οποίοι κατάγονται από τη Θράκη.

«Έχουμε δει εδώ πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είμαστε σίγουροι ότι η περιοχή θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει»
Τα παραπάνω συντείνουν στη διαπίστωση ότι το έδαφος είναι ήδη στρωμένο για επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών, συνεργασία που στην παρούσα συγκυρία επικεντρώνεται στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. «Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και εμπειρία από τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε εμείς στην Αυστραλία», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρέσβης της Αυστραλίας, «και προσπαθούμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις στην περιοχή, για να στηρίξουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα». Η ίδια εμφανίστηκε αισιόδοξη για την προοπτική αυτών των συνεργασιών και εστιάζοντας ειδικότερα στην περιοχή μας, παρατήρησε ότι «έχουμε δει εδώ πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ποιοτικά προϊόντα, τουρισμό, και είμαστε σίγουροι ότι η περιοχή θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα δυνατά στοιχεία». Επισήμανε μάλιστα, ότι έχει πλέον ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρηματικό συμβούλιο Ελλάδας- Αυστραλίας, «ακριβώς για να φέρει σε επαφή τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να πληροφορηθούν για τις διάφορες ευκαιρίες επενδύσεων, που υπάρχουν και στις δύο χώρες»

Γιώργος Πετρίδης «Το αυστραλοελληνικό επιμελητήριο θα δώσει μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας»
«Ενδιαφέρουσα και ευχάριστη», χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Πρέσβη της Αυστραλίας ο κ. Πετρίδης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα άψογα ελληνικά τα οποία μιλάει. Ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, που είχαν, το χαρακτήρισε ουσιαστικό, εξηγώντας ότι τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στην ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, επομένως και στις ειδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που μπορεί να δώσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. «Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτό το αυστραλοελληνικό επιμελητήριο», επισήμανε ο κ. Πετρίδης, «το οποίο θεωρώ ότι θα δώσει μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας».

Τέλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής πρότεινε στην κ. Bloomfield να την ξεναγήσει στις παραλίες του δήμου μας, για να γνωρίσει τις ομορφιές της νότιας Ροδόπης, αλλά λόγω περιορισμένου χρόνου που είχε στη διάθεσή της η πρέσβης της Αυστραλίας, αφού αναχωρούσε το μεσημέρι για τη Σαμοθράκη, επιφυλάχτηκε να κάνει στο άμεσο μέλλον μια ειδική επίσκεψη για αυτό το σκοπό στην πόλη μας.

Επίσκεψη στο Θρυλόριο, τον οικισμό που ίδρυσε ο Αυστραλός Τζορτζ Τρελόαρ
Παρόλα αυτά, εκεί όπου δήλωσε εξαρχής ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει επίσκεψη κατά την παρουσία της στη Ροδόπη, ήταν στον οικισμό του Θρυλορίου, που φέρει το όνομα του Αυστραλού ιδρυτή του, Τζορτζ Ντιβάιν Τρελόαρ. Κατά την επίσκεψή της στο δημαρχείο Κομοτηνής, η κ. Bloomfield είχε την ευκαιρία να συναντήσει και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς», συνοδεία της οποίας και του κ. Πετρίδη, αναχώρησε για μια σύντομη επίσκεψη στο Θρυλόριο.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Gallery