10 Αύγουστος 2015, 11:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 11:46

Με το κλειδί της Βουλής στο χέρι ο Τσίπρας, έτοιμος για κάλπες

  • Με το κλειδί της Βουλής στο χέρι ο Τσίπρας, έτοιμος για κάλπες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Έτοιμος να... ανακαλέσει τις άδειες των βουλευτών προκειμένου μέχρι την Πέμπτη να έχουν περάσει από τη Βουλή τόσο τα προαπαιτούμενα όσο και το τρίτο μνημόνιο είναι ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαρροές για εκλογές στις 13 ή τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει τη φθορά από την υλοποίηση των μέτρων που θα γίνουν πιο αισθητά στους πολίτες τον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, με φόντο το  Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στις 14 του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της ώστε να αποφύγει τις τρικλοποδιές που δεν αποκλείεται να βάλει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το γεγονός ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα κλείσουν για διακοπές τις επόμενες ημέρες επιτείνει την ανάγκη τα πάντα να έχουν υπογραφεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ειδάλλως η συμφωνία μπορεί να σκοντάψει.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν χώρες, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, που πιέζουν καθώς επιθυμούν να εγκρίνουν τη συμφωνία από το δικό τους κοινοβούλιο την Παρασκευή, προκειμένου να μη χάσουν ούτε μία μέρα από τη θερινή τους άδεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τις πιθανές λύσεις –οι οποίες σημειωτέον είναι περιορισμένες– ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και αυτή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δίχως όμως να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Ειδικότερα, ένα σενάριο (το πιο απίθανο)  είναι να περάσουν τα μέτρα και το μνημόνιο με ΠΝΠ μέχρι την Παρασκευή, η οποία θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση την ερχόμενη Δευτέρα, με δεδομένο ότι η Βουλή μέχρι τότε παραμένει κλειστή.

Το πιο πιθανό όμως είναι η ελληνική Βουλή να ανοίξει εσπευσμένα τα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, ώστε να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και να εισαχθεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την... έγκριση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά και της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να εκδοθεί σχετική ημερήσια διάταξη και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασία. Δηλαδή, μια μέρα το νομοσχέδιο στην επιτροπή και μετά από 24 ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής.