10 Αύγουστος 2015, 11:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 11:37

Ένα παραδοσιακό ποντιακό πανηγύρι στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλαμαριάς (βίντεο)

  • Ένα παραδοσιακό ποντιακό πανηγύρι στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλαμαριάς (βίντεο)
    (φωτ.: kalamarianews.gr)

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμώντας, σύμφωνα με την παράδοση, τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γιορτή της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, γιορτή με πανηγυρικό χαρακτήρα για όλους τους Καλαμαριώτες, που δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους αυτήν τη μέρα, διοργάνωσε διήμερες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς ποντιακούς συλλόγους.

H ποντιακή μουσική και η χορευτική παράδοση πρωταγωνίστησαν και φέτος στο πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Την Τρίτη 4 Αυγούστου, προπαραμονή της μεγάλης γιορτής, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου). Οι καθιερωμένες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αποτελούν την αναβίωση του παραδοσιακού ποντιακού πανηγυριού, που είχαν ξεκινήσει οι πρόσφυγες όταν εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά, δίνοντας την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης των παλαιότερων γενιών.

Τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Κρωμναίων, της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, του Ποντιακού Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» και του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι» με τη συμμετοχή τους ξύπνησαν στους θεατές μνήμες από τον Πόντο.


Όλη η εκδήλωση με τις μουσικοχορευτικές παραστάσεις

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου στήθηκε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι με τους: Γιώργο Στεφανίδη (λύρα και τραγούδι), Αχιλλέα Βασιλειάδη (τραγούδι), Γιώτη Γαβριηλίδη (τραγούδι), Παύλο Ουργαντζίδη (λύρα), Κυριάκο Παπαδόπουλο (νταούλι) και τον Νίκο Δίγκα (κλαρίνο).