10 Αύγουστος 2015, 09:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2015, 09:43

Δύο επιθέσεις σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη

  • Δύο επιθέσεις σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη
    Μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα (Φωτ.: EPA/STR)

Πυρ κατά του κτηρίου που στεγάζει το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη άνοιξαν άγνωστοι νωρίτερα το πρωί χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, την επίθεση στο προξενείο που βρίσκεται στην περιοχή Σάριγερ, πραγματοποίησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα. Η γυναίκα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα. Η φερόμενη ως ύποπτη έτρεξε σε κοντινό σπίτι μετά την επίθεση, όπου εντοπίστηκε από Τούρκους αστυνομικούς. 

Το σημείο της επίθεσης καθώς και η περιοχή σε ακτίνα χιλιομέτρου έχουν αποκλειστεί, ενώ επιτόπου βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί.

Βόμβα σε αστυνομικό τμήμα
Της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο είχε προηγηθεί η έκρηξη αυτοκινήτου που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην Αστυνομική Διοίκηση του Σουλτανμπεϊλί. Τρεις αστυνομικοί και επτά πολίτες τραυματίστηκαν ενώ ζημιές υπέστη μεγάλο μέρος του κτηρίου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει κι ένας νεκρός, ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε τα εκρηκτικά. Οι τουρκικές αρχές αποδίδουν την επίθεση στο ΡΚΚ, αλλά δεν αποκλείεται και η περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους. Η συνοικία Σουλτάνμπεϊλι βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κωνσταντινούπολης και κατοικείται μεταξύ άλλων και από Κούρδους αλλά και από ισλαμιστές.

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι σε πολλές περιοχές της Τουρκίας επικρατεί ένταση που ολοένα αυξάνεται. Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο και η βομβιστική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα είναι τα τελευταία επεισόδια βίας από τότε που άρχισαν ξανά οι βομβαρδισμοί των Κούρδων του ΡΚΚ.