9 Αύγουστος 2015, 20:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2015, 20:24

Τα νέα επώδυνα μέτρα που φέρνει το ραντεβού με τους δανειστές

  • Τα νέα επώδυνα μέτρα που φέρνει το ραντεβού με τους δανειστές
    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Τέσσερις επώδυνες αποφάσεις φαίνεται ότι έκλεισαν στο σημερινό ραντεβού στο Χίλτον των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους απεσταλμένους των δανειστών.

Αρχικά, «κλειδώνει» η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα και των ιδιωτικών σχολείων, για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αντίστοιχα όμως, και για να μην υπάρχει σύγχυση ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στον κιμά και το σουβλάκι, συμφωνήθηκε η μετάταξη και του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%, όπως ισχύει για το χοιρινό, το κοτόπουλο κλπ.

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα αυξηθεί και το επιτόκιο στο 5% για χρέη από 5.000 ευρώ και άνω προς το δημόσιο.

Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο θα μειώνονται οι δόσεις, έστω και αν έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνονται.

Προς κατάργηση οδεύει (σε δύο δόσεις) η επιδότηση που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης.

Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες, το οποίο θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει κλειδώσει σε αρκετά σημεία. Το μόνο σημείο που υπάρχει διαφωνία είναι ότι οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 6% αντί 4% για όσους δηλώνουν από 50.000 έως 100.000 ευρώ.