8 Αύγουστος 2015, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2015, 11:54

Mέρες και νύχτες λαϊκού πολιτισμού με το Πολυφωνικό Καραβάνι

  • Mέρες και νύχτες λαϊκού πολιτισμού με το Πολυφωνικό Καραβάνι
    Φωτ.: www.facebook.com/Πολυφωνικό σύνολο ΧΑΟΝΙΑ

Το Πολυφωνικό Καραβάνι, «το μεγάλο ταξίδι των φωνών», περιοδεύει από την 1η Αυγούστου στην Ήπειρο, στα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Στο διάβα του, ενώνει όλους τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους του παραδοσιακού πολυφωνικού τραγουδιού.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, ταξιδεύει από τόπο σε τόπο και προβάλει το λαϊκό πολιτισμό του πολυφωνικού τραγουδιού, στις γειτονιές και τις πλατείες κάθε χωριού.

«Το Καραβάνι ξεκίνησε το 1998, έκλεισε 17 χρόνια ζωής και ταξιδιού και είναι ο μακροβιότερος θεσμός της ζώσας παράδοσης στην παραμεθόρια Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Ο Α. Λαμπρίδης χαρακτηρίζει το Πολυφωνικό Καραβάνι ως «ένα πολύτροπο ταξίδι», γιατί πέραν από τις συναυλίες και τα πολυφωνικά γλέντια, συμπεριλαμβάνει δράσεις όπως σεμινάρια, επιτόπιες καταγραφές, συλλογή στοιχείων παράδοσης, επιτόπια έρευνα, περιήγηση και ενίοτε μια περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση.

Στο πολυφωνικό καραβάνι, έχουν κατά καιρούς σμίξει η ηπειρώτικη πολυφωνία, η αλβανική, η σερβική, η βουλγαρική, η γκρεκάνικη και η γεωργιανή.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της τη δράση του θεσμού μέχρι το 2020.

Σήμερα το μεσημέρι, το Καραβάνι θα είναι στον Παρακάλαμο, όπου έχει προγραμματιστεί συλλογική επιτόπια καταγραφή και εργαστήρι πολυφωνίας.

Tο βράδυ, στο Δελβινάκι, θα γίνει συναυλία της «Χαονίας».

Αύριο, Κυριακή 9 Αυγούστου, από 12:00 έως 15:00 υπάρχει εργαστήρι πολυφωνίας και κολύμπι στο Βοϊδομάτη και το βράδυ, στις 9, μεγάλη συναυλία της «Χαονίας» στο Πάπιγκο.