7 Αύγουστος 2015, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2015, 17:17

Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε την εφορία! – Η απάντηση Ξυδάκη

  • Το υπουργείο Πολιτισμού έκλεβε την εφορία! – Η απάντηση Ξυδάκη
    Ανάκτορο Κνωσού η αίθουσα τελετουργιών της δυτικής πτέρυγας (πηγή: Σωσώ Λογιάδου-Πλάτωνος «Ο Μινωικός Πολιτισμός»)

Είναι από τις ειδήσεις που τις ακούς και δεν μπορείς να πιστέψεις στα αυτιά σου. Και όμως συνέβη και αυτό: στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, και συγκεκριμένα στο πωλητήριο που βρίσκεται μέσα σε αυτόν και ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο (κράτος) έκλεβε την εφορία (κράτος)!

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι υπάλληλοι του καταστήματος, δηλαδή υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, δεν έκοψαν ούτε μία απόδειξη στην ταμειακή μηχανή, η οποία (παρεμπιπτόντως) δεν ήταν δηλωμένη στην εφορία...

Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελίες τουριστών ότι για την αγορά αναμνηστικών από το κατάστημα του Μουσείου της Κνωσού δεν έλαβαν αποδείξεις. Οι ελεγκτές προσποιήθηκαν τους τουρίστες και έβγαλαν λαβράκι!

Επί ώρες παρακολουθούσαν τους οκτώ υπαλλήλους του πωλητηρίου, οι οποίοι κάθε φορά αντί να κόβουν απόδειξη σημείωναν απλά τα ποσά της είσπραξης σε ένα τετράδιο. Όταν οι ελεγκτές αποκάλυψαν την ταυτότητά τους, η απάντηση που πήραν ήταν ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν προλάβαιναν να χτυπήσουν τα είδη στην ταμειακή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων της ταμειακής με το TAXIS έδειξε ότι η μηχανή δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην εφορία και συνεπώς είναι παράνομη.

Στις συνεχείς ερωτήσεις των ελεγκτών οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού επαναλάμβαναν ότι ακολουθούν «με εντολή άνωθεν» την πρακτική μη έκδοσης αποδείξεων, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν σε ποιους αναφέρονται. Στη δε είσοδο του καταστήματος του Μουσείου, πάντοτε εντός του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, υπάρχουν δύο αυτόματοι πωλητές αναμνηστικών ειδών (αντιγράφων νομισμάτων), που επίσης δεν έδιναν καμία απόδειξη. Κανείς όμως, αρμόδιος και μη, δεν γνώριζε να απαντήσει σε ποιον ανήκουν οι αυτόματοι πωλητές και ποιος έχει την επιχειρηματική τους εκμετάλλευση.

Σε έναν πρώτο έλεγχο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις δύο ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην εφορία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι περιμένει και επίσημα το πόρισμα των φορολογικών αρχών προκειμένου να κινηθεί τάχιστα η πειθαρχική διαδικασία. «Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον», σημειώνει χαρακτηριστικά.