8 Αύγουστος 2015, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2016, 15:55

Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης ετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο

  • Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης ετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο
    Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης παραχώρησε τον Άγιο Βουκόλο προκειμένου να τελεστεί Θεία Λειτουργία στις 16 Αυγούστου (Φωτ.: Αριστείδης Βικέτος / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αριθμεί περίπου 200 άτομα ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Έλληνες ήταν μόλις μερικές δεκάδες, σε μια τουρκική πλέον μεγαλούπολη 4 εκατ. ψυχών. Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης ετοιμάζεται να γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο με ιδιαιτερότητα και αρκετές ακολουθίες.

Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής των Ελλήνων, αλλά και των 2.500 ορθόδοξων Ρώσων που ζουν στη Σμύρνη, αποτελεί ο προτεσταντικός ναός της Αγίας Φωτεινής στον οποίο από το 1955 εκκλησιάζονται οι ορθόδοξοι.

Μετά την κυριακάτικη λειτουργία συχνά ακολουθεί καφές και συζήτηση που τραβάει μέχρι αργά το απόγευμα. Ενόψει του Πάσχα του καλοκαιριού, όπως έχει ονομαστεί η γιορτή της Παναγίας, κάθε πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα στις 19:00 Εσπερινός και Παράκληση. Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το απόγευμα, στην Αγία Φωτεινή θα τελεστεί μικρή Αγρυπνία.

«Ψυχή» της ελληνικής κοινότητας της Σμύρνης είναι ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλος Συκής, ο πρώτος μόνιμος εφημέριος της Αγίας Φωτεινής μετά το 1922.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι Σμυρνιοί θα εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Κιρκιντζέ. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, ευλόγηση των άρτων, των κολλύβων και των φρούτων (σταφύλια και σύκα). Το απόγευμα στις 18:00 θα ψαλεί ο Εσπερινός στο Αγίασμα της Παναγίας της Γαλατούσας.


Ο μοναστηριακός ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη (φωτ.: Andrew Simes)

Πέρσι στις 17 Αυγούστου, 92 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στον ανακαινισμένο Άγιο Βουκόλο, στον Αϊ-Βούκλα για τους Σμυρνιούς, τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία. «Χρόνια προβληματιζόμουν γιατί να υπάρχει Συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες, και να μην έχουν μια εκκλησία οι χριστιανοί ορθόδοξοι της Σμύρνης, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», είχε πει τότε ο δήμαρχος Αζίζ Κοντίογλου.

Ο Άγιος Βουκόλος είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης που διασώθηκε το 1922. Από τους 16 ναούς της πόλης άλλοι δύο στέκουν σχεδόν κατεστραμμένοι: ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και ο μοναστηριακός ναός του
Προφήτη Ηλία.

Στο Άγιο Βουκόλο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον πολιούχο και πρώτο επίσκοπο της πόλης που μαρτύρησε για την πίστη του, φέτος στις 6 Φεβρουαρίου (την ημέρα που τιμάται ο άγιος) λειτούργησε ο Πατριάρχης, ενώ για πρώτη φορά έγινε Αποκαθήλωση και Ανάσταση. Την Κυριακή 16 Αυγούστου ο ναός, με άδεια του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, θα δοθεί πάλι στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα προκειμένου να τελεστεί Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα παρατεθεί δεξίωση στην αυλή του ναού.

Φιλοδοξία των Ελλήνων της Σμύρνης, αλλά και του Πατριαρχείου, είναι ο ναός του Αγίου Βουκόλου να παραχωρηθεί σε μόνιμη βάση από το τουρκικό κράτος.