7 Αύγουστος 2015, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2015, 13:37

Τσίπρας για το μεταναστευτικό: Τώρα θα φανεί αν υπάρχει Ευρώπη αλληλεγγύης

  • Τσίπρας για το μεταναστευτικό: Τώρα θα φανεί αν υπάρχει Ευρώπη αλληλεγγύης
    Μετανάστες στη Λέσβο (Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γρ.Τύπου Το Ποτάμι, Στ. Καστρινάκης)

«Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι τώρα θα φανεί «αν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση».

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκ. πρόσφυγες. Η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.


Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια.

«Εμείς θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ».

Στη σύσκεψη, που γίνεται στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επικοινωνία Τσίπρα-Αβραμόπουλου για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα
Χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Από τη συζήτηση πρόβαλε ως επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Κομισιόν προς την Ελλάδα, για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με πρωτοβουλία Αβραμόπουλου, μόλις λειτουργήσει από την κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης, θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μια εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015.


Περιμένοντας καλύτερες μέρες... στο λιμάνι της Μυτιλήνης (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Στ. Μπαλάσκας)

Στην Ελλάδα 124.000 πρόσφυγες μέσα σε επτά μήνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν και περισυνελέγησαν μόνο τον Ιούλιο σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνουν τους 54.889. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα, στη διάρκεια όλων των περιστατικών για τον Ιούλιο κατασχέθηκαν 158 σκάφη, ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.