7 Αύγουστος 2015, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2015, 12:09

Ποτέ «κουδούνι» πριν από τις 8:30 το πρωί, λένε ειδικοί

  • Ποτέ «κουδούνι» πριν από τις 8:30 το πρωί, λένε ειδικοί
    Σε κάποιες περιοχές του κόσμου οι μαθητές έχουν να ξεπεράσουν πολύ δυσκολότερα προβλήματα από το πρωινό ξύπνημα (σχολείο στην Ινδία – φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να ξεκινούν πριν από τουλάχιστον τις 8:30 το πρωί, επειδή οι έφηβοι δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς και δεν μπορούν να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Σε αυτό το συμπέρασμα, που αποτελεί ταυτόχρονα σύσταση στις αρμόδιες Αρχές, κατέληξε νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (αντίστοιχου του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα).

Σε ανάλογο συμπέρασμα για την ώρα έναρξης των γυμνασίων και λυκείων είχε καταλήξει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Οι γιατροί θεωρούν αναγκαίο οι έφηβοι να κοιμούνται 8,5-9,5 ώρες, πράγμα πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι συνήθως πέφτουν στο κρεβάτι αργά, είτε επειδή διαβάζουν είτε επειδή... χαζεύουν. Οι ειδικοί συστήνουν επίσης να κοιμούνται οι έφηβοι πιο νωρίς και να μην υπάρχουν οι ποικίλοι ηλεκτρονικοί «πειρασμοί» στο δωμάτιό τους (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.).

«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία, την ασφάλεια και τη σχολική επίδοση των παιδιών».

Κατ’ επέκταση, «η πρόωρη έναρξη του σχολείου εμποδίζει πολλά παιδιά να κοιμηθούν όσο πρέπει» δήλωσε η επιδημιολόγος Αν Γουίτον, υπεύθυνη της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Morbidity and Mortality Weekly Report.

Στις ΗΠΑ τα σχολεία ξεκινούν διαφορετικές ώρες, ανάλογα με την πολιτεία. Η μέση ώρα έναρξης είναι στις 8:03 το πρωί, υπάρχουν ωστόσο σχολεία (όπως στη Λουιζιάνα) όπου το κουδούνι κατά μέσο όρο χτυπάει στις 7:40, ενώ στην Αλάσκα στις 8:33.