6 Αύγουστος 2015, 20:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2015, 19:30

Κίνδυνος έκρηξης στη β'φάση της εκσκαφής του Noratlas στην Κύπρο

  • Κίνδυνος έκρηξης στη β'φάση της εκσκαφής του Noratlas στην Κύπρο
  • Κίνδυνος έκρηξης στη β'φάση της εκσκαφής του Noratlas στην Κύπρο
  • Κίνδυνος έκρηξης στη β'φάση της εκσκαφής του Noratlas στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, η πρώτη φάση των εργασιών στο χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, για τον εντοπισμό του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που καταρρίφθηκε στις 22 Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νίκη 4», καθώς το είχαν περάσει για τουρκικό.

Η δεύτερη φάση θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή ξένων επιστημόνων και ειδικών, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ωστόσο εδώ υπάρχουν κίνδυνοι «γιατί πιθανόν να βρούμε εκρηκτικά που ήταν στο αεροσκάφος». 

Στόχος δεν είναι να βρεθεί η άτρακτος του αεροσκάφους, είπε, αλλά να εντοπιστούν τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επιτυχία της πρώτης φάσης και στις θετικές πρώτες ενδείξεις ότι το μοιραίο αεροσκάφος βρίσκεται στο χώρο, ο Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτή τη φάση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπηρεσιών του κράτους, της Εθνικής Φρουρά, του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τον υπεύθυνο της επιχείρησης, Ξενοφώντα Καλλή.

Μέχρι στιγμής είπε, βρέθηκε το πρώτο κομμάτι του αεροσκάφους, άλλα και κάποια άλλα μικρότερα, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ανήκουν στο Νoratlas. «Αυτό τουλάχιστον λένε όλοι οι ειδικοί. Γι’ αυτό λέω ότι είναι μια θετική ένδειξη και ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.