6 Αύγουστος 2015, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2015, 19:11

Εφαρμογές κινητού για την προβολή της Ελλάδας

  • Ακρόπολη: Ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο την Παρασκευή 27/9
    Μουσείο της Ακρόπολης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, που θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών προκειμένου να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία, σχεδιάζει από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά.

Θα υπάρχουν επίσης θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟ, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας που δεν θα έχει το παραμικρό κόστος για το ελληνικό κράτος, αλλά αντίθετα θα έχει μεγάλα οφέλη για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και του τουρισμού με σύγχρονα μέσα και μάλιστα σε ένα νέο, συνεχώς διευρυνόμενο κοινό.

Τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, που προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones και tablets οι οποίες θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.


Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)

Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας πιλοτικής εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότητας και θα απευθύνεται σε μαθητές, αλλά και σε επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Όλα τα έσοδα των εφαρμογών για κινητά κ.λπ. θα εισπράττονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ όλα τα έσοδα των εισιτηρίων της εγκατάστασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το ίδιο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.