6 Αύγουστος 2015, 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Αύγουστος 2015, 13:09

Παναγία Σουμελά 2015 στο Βέρμιο – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • Παναγία Σουμελά 2015 στο Βέρμιο – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κάθε χρόνο στα υψώματα του Βερμίου, εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Συνεχίζεται έτσι η παράδοση και η ιστορία 16 αιώνων που άρχισε να γράφεται με αγώνες και μαρτύρια, γύρω απ' το Ιερό σύμβολο της Εικόνας της κυράς του Πόντου, της Σουμελιώτισσας Παναγίας. Εκείνης που άφησε πίσω της το «σπιτικό» της, στο όρος Μελά του Πόντου.

Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι ομοσπονδιών και ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν στο χώρο του Προσκυνήματος, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο ιερότερο σύμβολο της ποντιακής τους πίστης.

Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» διοργανώνει στην Καστανιά Ημαθίας, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015 την 1603η Πανηγυρική Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο.

Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιοτάτος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από Αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

  • 18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά». Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας
  • 21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων 

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

  • 07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμονος
  • 09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων
  • 10:30 Επίσημη  Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη
  • 12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων 

Επίσης:

  • Για μια ακόμα χρονιά θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια, του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου 2003.
  • Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι ποντιακών σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους ποντιακών σωματείων.
  • Στις 14 Αυγούστου 2015, μουσικά σχήματα του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην «Παναγία Σουμελά», πλαισιωμένα από καταξιωμένους μουσικούς, θα μας ταξιδέψουν με τις μελωδίες τους στον Αλησμόνητο Πόντο.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ14
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2015
18:00
Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργανώνουν στην Καστανιά Ημαθίας,...