6 Αύγουστος 2015, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2015, 12:31

Το τζαμί του Ερντογάν στην Ποταμιά του Ριζαίου

  • Το τζαμί του Ερντογάν στην Ποταμιά του Ριζαίου

Ένα επιβλητικό τέμενος χτίστηκε στη γενέτειρα του πατέρα του Τούρκου προέδρου, στην περιοχή του Ριζαίου της σημερινής επαρχίας Γκιουνέισου, που η ελληνική ονομασία της είναι Ποταμιά. Το εντυπωσιακό κτίσμα καλύπτει επιφάνεια 275 τ.μ., ο τρούλος του έχει ύψος 13 μέτρα και ο μιναρές 27 και είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 1.130 μέτρων.

Όπως δήλωσε ο αρχιτέκτονας Γιουσούφ Γιλμάζ, που το είχε αναλάβει, το έργο ολοκληρώθηκε σε 14 μήνες και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν παρακολουθούσε τη διαδικασία και ενθάρρυνε τα συνεργεία να ολοκληρώσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα, το χειμώνα, τρεις εργάτες αποκλείστηκαν στο έργο εξαιτίας της κακοκαιρίας και απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα, σε μια επιχείρηση που επέβλεψε και πάλι ο πρόεδρος Ερντογάν.

Το αρχικό τζαμί είχε χτιστεί στην κορυφή του βουνού τον 19ο αιώνα. Αφότου το ξύλινο κτίσμα κάηκε το 1960, στο σημείο έμεινε μια πρόχειρη τσιμεντένια κατασκευή που λειτουργούσε ως τόπος προσκυνήματος. Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το τζαμί το 2010 όταν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να δρομολογήσουν την αποκατάσταση και επέκτασή του. Το έργο ξεκίνησε το 2013 με δωρεές ντόπιων επιχειρηματιών και ως μοντέλο χρησιμοποιήθηκε το ιστορικό τέμενος Σεμσί Αχμέτ Πασά στην Κωνσταντινούπολη.

Λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται πάντως, λίγοι θα μπορούν να ανεβαίνουν ως εκεί για την προσευχή τους, γράφει ο τουρκικός Τύπος.