6 Αύγουστος 2015, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2015, 11:20

«Ψαλίδι» στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

  • «Ψαλίδι» στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φώτης Πλέγας)

Είναι «προσωπικές απόψεις» τα όσα είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για συντάξεις 432 ευρώ ή είναι το σχέδιο της κυβέρνησης;

Το βέβαιο είναι ότι όσα διέρρευσαν μετά από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, προκαλούν νέο σοκ σε χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους!

Εκτός από τα 432 ευρώ βασική σύνταξη προβλέπεται και ενοποίηση κύριων συντάξεων με τις επικουρικές, αλλά και «άγριο» ψαλίδισμα όσων αθροιστικά λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ!

Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας, στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, εξέφρασε «προσωπικές απόψεις» για το τι θα ακολουθήσει στο ασφαλιστικό, στηριζόμενες στις συζητήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο με τους θεσμούς.

Είπε ότι βλέπει ένα σύστημα που, μέσω της φορολογίας, θα εξασφαλίζει μια βασική σύνταξη η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας (432 ευρώ το μήνα).

Στη βασική σύνταξη θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές του ασφαλισμένου κατά τον εργασιακό του βίο.