5 Αύγουστος 2015, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2017, 13:26

Φοιτητές του ΑΠΘ σάρωσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft

  • Φοιτητές του ΑΠΘ σάρωσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft
    Η ομάδα του «Prognosis» (από αριστερά προς τα δεξιά): Λεόντιος Χαζηλεοντιάδης, Δημήτρης Ιακωβάκης, Βίκυ Μπίκια, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Κωνσταντίνος Μαυροδής (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τους ζητήθηκε να φανούν ευρηματικοί και μέσω τεχνολογικών εργαλείων να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO. Έτσι, η επιστημονική ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2015» παρουσίασε την εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα «Prognosis», μέσα από την οποία μπορεί να γίνει διάγνωση της νόσου Πάρκινσον αλλά και να βοηθηθούν διαγνωσμένοι ασθενείς.

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ τούς έφερε στην πρώτη θέση στην κατηγορία Ability Award και στην τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition.

Φέτος ο διαγωνισμός ξεκίνησε αρχικά με τη συμμετοχή περίπου 330.000 φοιτητών από όλο τον κόσμο. Στην τελική φάση βρέθηκαν οι 12 καλύτερες ομάδες καινοτομίας – ανάμεσά τους και του ΑΠΘ.

Η ελληνική ομάδα αποτελείται από τέσσερις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Πρόκειται για τους Δέσποινα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Ιακωβάκη, Κωνσταντίνο Μαυροδή και Βίκυ Μπίκια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.

Το βραβείο Ability Award δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές  να πάνε στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ, προκειμένου να επεκτείνουν το πρότζεκτ και να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της εφαρμογής. Σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο που καταγράφει δεδομένα από τις δραστηριότητες του ατόμου (π.χ. τρόπος βαδίσματος, γραφής, αλλαγές στη φωνή, στη σταθερότητα των χεριών), η εφαρμογή μπορεί να σημάνει καμπανάκι για συμπτώματα που συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον. Έτσι επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση.

Υπολογίζεται ότι 6,3 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Πάρκινσον.

Με την ίδια εφαρμογή οι ήδη διαγνωσμένοι ασθενείς μπορούν να υποβοηθηθούν τόσο σε προβλήματα βαδίσματος (όταν διακόπτεται το περπάτημα στέλνεται διέγερση στον χρήστη από το περικάρπιο μαζί με ήχο από το κινητό), όσο και στον ύπνο μέσω ηχητικών διεγέρσεων από ειδικά ακουστικά, που στέλνουν χαμηλής συχνότητας ήχους ώστε να διατηρείται ο εγκέφαλος σε κατάσταση ηρεμίας και να αποφεύγεται το στρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Prognosis» μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα prognosisproject.net.