4 Αύγουστος 2015, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2015, 18:54

Θεραπεία με... μια εκτύπωση

  • Θεραπεία με... μια εκτύπωση
    Με την εμπορική ονομασία Spritam, θα βγαίνει από έναν εκτυπωτή και θα φέρει την επανάσταση

Την άδεια να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο σε μορφή δισκίου, το οποίο θα εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, έδωσε για πρώτη φορά παγκοσμίως η εποπτική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η κυκλοφορία του πρωτοποριακού φαρμάκου αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Το φάρμακο λέγεται Spritam, παράγεται από την εταιρεία Aprecia Pharmaceuticals και καταπολεμά την επιληψία. Η φαρμακοβιομηχανία, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει και άλλα φάρμακα που θα εκτυπώνονται.

Η εκτύπωση των φαρμάκων επιτρέπει, σύμφωνα με την εταιρεία, να δημιουργούνται χάπια που περιέχουν ακριβέστερη δοσολογία των συστατικών τους. Το εκτυπωμένο δισκίο διαλύεται στον οργανισμό όπως τα συμβατικά χάπια.

Τα εκτυπωμένα χάπια επίσης μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών. Στην πραγματικότητα, με την κατάλληλη ρύθμιση του λογισμικού που ελέγχει τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, το χάπι θα μπορεί να περιέχει δοσολογίες δραστικών ουσιών προσαρμοσμένες ακόμη και στις ανάγκες μεμονωμένων ασθενών. Έως τώρα, μια τέτοια εξατομικευμένη προσέγγιση ήταν υπερβολικά ακριβή, όμως οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές προσφέρουν νέες δυνατότητες και στη φαρμακευτική.


Οι τρισδιάτατοι εκτυπωτές έχουν ήδη αλλάξει τα δεδομένα στη σύγχρονη ιατρική

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην ιατρική, π.χ. για τη δημιουργία εκτυπωμένων εμφυτευμάτων και προσθετικών τεχνητών άκρων.