22 Ιούλιος 2013, 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:20

Παράθυρo ελπίδας για τις συντάξεις των Ποντίων

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν οι Πόντιοι

«Παράθυρο ελπίδας», για τους ανασφάλιστους, υπερήλικες ομογενείς, Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση και Βορειοηπειρώτες, άνοιξε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Γαβριήλ Αβραμίδης.

Και τούτο, διότι, για πρώτη φορά, από την ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου 4093/2012, και μετά από δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ομογενών, σε όλη την Ελλάδα, στέλεχος της Κυβέρνησης, αναγνώρισε τις αδικίες σε βάρος των ανασφάλιστων, γερόντων ομογενών, και την αναγκαιότητα επαναχορήγησης σ΄ αυτούς, του προνοιακού επιδόματος (345€) του Ο.Γ.Α. Πρόκειται για τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος, απαντώντας, στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, παραδέχτηκε την άδικη αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι ομογενείς, συμφώνησε ότι χρήζει άμεσης επανεξέτασης όλο το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το ν.4093, και δεσμεύτηκε για την ανάληψη πρωτοβουλίας προς άρση των αδικιών, υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο «έχει τη βούληση να ξαναδεί το θέμα».

Προηγουμένως, αναπτύσσοντας μια Ερώτηση, που αναγκάστηκε να καταθέσει τέσσερις (4) φορές, μέχρι να τύχει κυβερνητικής απάντησης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, των ¨Ανεξαρτήτων Ελλήνων¨, Γαβριήλ Αβραμίδης επισήμανε ότι –προς τιμήν του- και ο σημερινός Υφυπουργός είχε καταθέσει ανάλογη ερώτηση στο Κοινοβούλιο, πριν από δύο μήνες (13 Μαΐου). Ο κ. Αβραμίδης υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του ν. 4093, με οριζόντιο τρόπο, οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους Πόντιους και τους Βορειοηπειρώτες, και μαζί με αυτούς, Ίμβριους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις της εικοσαετούς παραμονής στην Ελλάδα, αλλά και Ελλαδίτες, οι οποίοι στερούνται το προνοιακό επίδομα, με βάση το τεκμαρτό και όχι πραγματικό τους εισόδημα, επειδή έτυχε να έχουν ένα σπίτι!

Ο κ. Αβραμίδης, υπενθύμισε στον Υφυπουργό τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τις αναρίθμητες, δικαιολογημένες αντιδράσεις των ομογενών, στο Υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, και σε πολλές πόλεις της χώρας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν με απεργίες πείνας, από τους απελπισμένους, ανασφάλιστους, γέροντες ομογενείς. Αναλύοντας τις κοινωνικές αλλά και τις εθνικές παραμέτρους του άδικου μέτρου, ο κ. Αβραμίδης κάλεσε την Κυβέρνηση, να επιλύσει πάραυτα το πρόβλημα που οδηγεί στην περιθωριοποίηση, χιλιάδες ομογενείς, οι οποίοι -σε τελική ανάλυση- οδηγούνται σε φυσική εξόντωση. Μάλιστα, ο Βουλευτής των ¨Ανεξάρτητων Ελλήνων¨, επισήμανε το παράδειγμα της Γερμανίας -που όπως και το Ισραήλ-, υποδέχθηκε δύο εκατομμύρια εθνικούς μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, στους οποίους έχει αναγνωρίσει μονομερώς, χωρίς διακρατικές συμφωνίες, όλα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με βάση αυτά, τους αποδίδει σύνταξη. Επίσης, ο κ. Αβραμίδης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του ¨Συνηγόρου του Πολίτη¨ ότι, «ο ισχύον νόμος έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και  υπογράμμισε ότι, και η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/43, επιβάλλει την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης προσώπων, ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής. Για όλα αυτά, επειδή είναι κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα, κι οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να συγκριθεί με το τεράστιο κοινωνικό κόστος, ο κ. Αβραμίδης απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Απαντώντας, στη δευτερολογία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Κεγκέρογλου, χαρακτήρισε το θέμα κορυφαίο, καθώς αφορά «ένα πεδίο στο οποίο κρίνεται όχι μόνο η ευαισθησία, αλλά και η ικανότητα του κράτους, της πολιτείας, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, μέσα στο δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο, να βρει τρόπους για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων».

Πηγή: aftonomi.gr