4 Αύγουστος 2015, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2015, 14:25

Αγνοούμενοι Κύπρου: 30 ομαδικοί τάφοι περιμένουν την Τουρκία

  • Αγνοούμενοι Κύπρου: 30 ομαδικοί τάφοι περιμένουν την Τουρκία
    Ο Νίκος Αναστασιάδης, πριν από ένα χρόνο, μαζί με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου είχαν επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (φωτ.: Σταύρος Ιωαννίδης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δηλώνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος και κάνει έκκληση στην Τουρκία να δει πιο ανθρωπιστικά το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο. Ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αλήθεια είπε ότι αφενός η Άγκυρα δεν δίνει στρατιωτικές πληροφορίες από το 1974 και αφετέρου δεν ανοίγει τις στρατιωτικές ζώνες στα κλιμάκια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 τοποθεσίες μέσα σε στρατιωτικές τουρκοκρατούμενες ζώνες στις οποίες δεν μπορούν να γίνουν έρευνες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες ότι εκεί βρίσκονται αγνοούμενοι. Μία από αυτές τις περιοχές είναι και ο κατεχόμενος Κοντεμένος, στην επαρχία της Κερύνειας, όπου είναι γνωστό ότι βρίσκονται ομαδικοί τάφοι Κύπριων φαντάρων.

«Η περιοχή του Κοντεμένου είναι ψηλά στις προτεραιότητες για διεξαγωγή ερευνών», ανέφερε ο Φώτης Φωτίου. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι πιέσεις στην Τουρκία ασκεί και ο Μουσταφά Ακιντζί. «Όμως δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του κατοχικού στρατού», υπογράμμισε, λέγοντας πως το τελευταίο είναι κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Φωτίου: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ασκεί μεγάλες πιέσεις στο θέμα των αγνοουμένων. Ο κ. Ακιντζί δείχνει να αντιλαμβάνεται αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τα Ανθρωπιστικά Θέματα, η επιτυχία των εκσκαφών που πραγματοποιεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων είναι μόλις στο 10% καθώς πρόκειται για διαδικασία χρονοβόρα, με υψηλό κόστος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, στο τέλος η Επιτροπή δεν θα έχει τρόπο να παράξει ουσιαστικό έργο. «Τα τελευταία χρόνια λιγοστεύουν αυτοί που δίνουν πληροφορίες, αφού οι περισσότεροι που είδαν από κοντά τι έγινε είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία. Υπάρχουν όμως και κάποιοι Τουρκοκύπριοι που φοβούνται να μιλήσουν», κατέληξε ο Φώτης Φωτίου.