4 Αύγουστος 2015, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Αύγουστος 2015, 12:26

48ωρο διαπραγματεύσεων για τριετή συμφωνία ή δάνειο-γέφυρα

  • 48ωρο διαπραγματεύσεων για τριετή συμφωνία ή δάνειο-γέφυρα
    Φωτ.: Φώτης Πλέγας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με το βλέμμα στις 20 Αυγούστου, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. που διακρατεί η ΕΚΤ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συναντώνται το μεσημέρι της Τρίτης με το κουαρτέτο των δανειστών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Μακριά από το υπουργείο Οικονομικών, για να μην «στιγματιστεί» με δανειστές που «αλωνίζουν, όπως συνέβαινε την εποχή της τρόικας, οι υπουργοί και οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση της Τετάρτης οπότε και θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί.

«Δεν βλέπω προβλήματα που να εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε στο Βήμα κυβερνητική πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μαζί με τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται άμεσα με αυτές. Προτεραιότητα για την Αθήνα είναι και η αναμόρφωση του χρέους, ενώ στην ατζέντα είναι και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ.

Σε αυτήν τη φάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έχουν πάρει… πάνω τους τη διαπραγμάτευση.

Ζητούμενο να υπάρξει τριετής συμφωνία μέχρι τις 11 Αυγούστου ώστε η ψήφισή της από τη Βουλή να γίνει έως τις 18 Αυγούστου. Αν δεν έχουμε συμφωνία μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, η Αθήνα θα πρέπει να πάρει ένα ακόμα δάνειο-γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει το ομόλογο της ΕΚΤ.

Στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ οι πάντες τελούν εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνεχίζει ωστόσο να χρησιμοποιεί υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα real.gr ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, και παράλληλα καλεί τους βουλευτές του κόμματος να καθορίσουν τη στάση τους στη Βουλή ανάλογα με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει απέναντι στον ελληνικό λαό.

Το Μέγαρο Μαξίμου από τη μεριά του δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έτσι κι αλλιώς το εσωκομματικό μέτωπο θα ανοίξει μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

Παρ’ όλα αυτά η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία (ψυχολογικό όριο θεωρούνται οι 120 βουλευτές) θα καθορίσει το ρυθμό των εξελίξεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε πρόωρες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, στις 16:00 συγκαλείται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή του φθινοπωρινού έκτακτου συνεδρίου. Με τη σημερινή συνεδρίαση εγκαινιάζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ενταθούν μετά τις 15 Αυγούστου.