4 Αύγουστος 2015, 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2015, 19:33

Τα λίκαρπα γίνονται πηγή πλούτου στον Πόντο (φωτο)

  • Τα λίκαρπα γίνονται πηγή πλούτου στον Πόντο (φωτο)
  • Τα λίκαρπα γίνονται πηγή πλούτου στον Πόντο (φωτο)

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βοσκοί και νοικοκυρές στον Πόντο έσπευδαν να μαζέψουν λίκαρπα για να έχουν ένα φρούτο την ώρα της δουλειάς ή να φτιάξουν μια πεντανόστιμη μαρμελάδα για όλη την οικογένεια, πριν τα κοτσύφια κι άλλα πουλιά της περιοχής δεν αφήσουν ούτε ένα πάνω στους θάμνους.

Μέχρι που ο... πολιτισμένος κόσμος ανακάλυψε τα blueberries – η διεθνής ονομασία με την οποία τα λίκαρπα έχουν γίνει γνωστά στα πέρατα του κόσμου. Έτσι η συστηματική καλλιέργεια του θαμνώδους αυτού φυτού έγινε μονόδρομος.

Μάλιστα, τα λίκαρπα ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται πηγή πλούτου για αρκετές οικογένειες στους νομούς Τραπεζούντας και Ριζαίου, όπου το κλίμα ευνοεί την καλλιέργειά τους.

Η τουρκική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την εμπορική αξία του φρούτου, δημιούργησε πρότυπα φυτώρια έκτασης 2.000 στρεμμάτων στους νομούς Αρτβίν, Κερασούντας, Κοτυώρων, Ριζαίου και Τραπεζούντας.

Όπως μάλιστα είπε ο υπουργός Δασών και Διαχείρισης Υδάτων, Βεϋσέλ Έρογλου, ο οποίος προσφάτως επισκέφτηκε την Τραπεζούντα, στα φυτώρια θα φυτευτούν 400.000 δενδρύλλια και στη συνέχεια θα δοθούν σε νέους καλλιεργητές.

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν τρεις μονάδες παραγωγής –μία στο Αρτβίν, μία στο Ρίζαιο και μία στα Κοτύωρα–, στις οποίες θα ανήκουν 1.000 παραγωγοί που θα διαθέτουν τα λίκαρπα τα οποία θα παράγουν στις φυτείες τους.

Να σημειωθεί ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη ενώ οι τιμές είναι ελκυστικότατες!