3 Αύγουστος 2015, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2015, 11:23

Στην Προύσα θυσιάζονται ελαιόδεντρα για τον αγωγό φυσικού αερίου

  • Στην Προύσα θυσιάζονται ελαιόδεντρα για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ονομάζεται Σεβίμ Αλμπτεκίν, είναι 65 ετών και ζει στη Μπογιάλιτζα (τουρκικά: Boyalıca), ένα χωριό της επαρχίας Προύσας (Bursa), στην περιοχή της αρχαίας Νίκαιας (İznik).

Το πρόσωπο της 65χρονης αγρότισσας συνοδεύει πολλά από τα ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας Bursagaz να κόψει περίπου 1.000 ελαιόδεντρα σε μια ακτίνα 7 χλμ από όπου περνάει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου.

Η Σεβίμ Αλμπτεκίν κρατά τα φύλλα των δέντρων και κλαίει.

«Δεν είμαι ενάντια στον αγωγό αλλά θα έπρεπε να βρεθεί μια εναλλακτική διαδρομή. Πώς μπορούν να θυσιάζουν αυτά τα δέντρα που δίνουν τόσο καρπό, πώς η συνείδησή τους επιτρέπει τέτοιες πράξεις;», αναρωτιέται. Ζητά δε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον δήμαρχο να μεσολαβήσουν ώστε έστω και στο παρά πέντε να βρεθεί μια λύση.

Ο άνδρας της 65χρονης, Αλί Αλμπτεκίν, δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι εκτός από τα δέντρα θα καταστραφεί και μια ιστορική γέφυρα που χρησιμοποιούνταν από τους εμπόρους μπαχαρικών κατά την Οθωμανική εποχή. Ο δήμαρχος της περιοχής από τη μεριά του δηλώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με κατοίκους αλλά και με τον πρόεδρο της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή στα σχέδια.