3 Αύγουστος 2015, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Αύγουστος 2015, 09:54

Ποντιακή φιλοξενία στον «Τεμόν ΑΕΚ» από ελληνόφωνους της Τραπεζούντας

  • Ποντιακή φιλοξενία στον «Τεμόν ΑΕΚ» από ελληνόφωνους της Τραπεζούντας

Η εκπλήρωση του τάματος απ’τον Γιώργο Ζαχαριάδη συγκίνησε πραγματικά. Λίγοι άνθρωποι στο κόσμο θα κατάφερναν αυτό που κατόρθωσε ο Πόντιος υπεραθλητής· να φθάσει τρέχοντας από την Παναγία Σουμελά του Βερμίου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας. Η ποντιακή του τρέλα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος κατά την διάρκεια του εγχειρήματός του, ήταν αυτή που του έδινε καθημερινά δύναμη να συνεχίζει και τελικά να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Ο Πόντιος αθλητής αφού πάτησε τα άγια χώματα της Παναγίας Σουμελά επισκέφτηκε και άλλες ιστορικές μονές του Πόντου, την Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Αυτό που άγγιξε περισσότερο τον «Τεμόν ΑΕΚ» είναι η αντάμωση και η επικοινωνία με τους ελληνόφωνους της Τραπεζούντας. Στην περιοχή Βαρνάβα Κουστουλάντων, η ποντιόφωνη Φατιμέ φιλοξένησε τον ίδιο και την ομάδα του, ετοιμάζοντας ένα πλούσιο ποντιακό τραπέζι με χαβίτσι από αγελαδινό βούτυρο και στύπα (τουρσί). Το βράδυ ο γιος της, ο Γιλμάζ, τούς έκανε το τραπέζι στα Πλάτανα.

Τη Δευτέρα το πρόγραμμα του Γιώργου Ζαχαριάδη έχει ξενάγηση στην Τραπεζούντα. Θα επισκεφτεί το Φροντιστήριο, τον ναό της Αγίας Σοφίας και τη βίλα Καπαγιαννίδη.