2 Αύγουστος 2015, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2015, 20:28

Η καυτή ατζέντα με τις ιδιωτικοποιήσεις

  • Η καυτή ατζέντα με τις ιδιωτικοποιήσεις
    Τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Μπορεί το ένα δύσκολο μέτωπο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις να αφορά το εργασιακό και το ασφαλιστικό, «καυτό» όμως παραμένει και το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούσαν ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη Δευτέρα αναμένεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να συναντηθούν με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ένα ραντεβού που είχε αναβληθεί.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ καθώς και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίο υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο.

Αγκάθι αποτελεί και το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας καθώς και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, ξεκαθάρισμα των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι, αλλά είτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πλειοδότη είτε έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή συμβάσεων ή οδηγούν σε επανάληψη της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια ενώ παρακολουθούν στενά την υπόθεση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ.