2 Αύγουστος 2015, 16:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2016, 17:04

Εντοπίστηκε το πρώτο κομμάτι από το Νoratlas που καταρρίφθηκε στην Κύπρο το 1974

  • Εντοπίστηκε το πρώτο κομμάτι από το Νoratlas που καταρρίφθηκε στην Κύπρο το 1974

Στην εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, που άρχισε την περασμένη Δευτέρα, εντοπίστηκε το πρώτο κομμάτι από το μοιραίο αεροσκάφος Νοράτλας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε κατά την τουρκική εισβολή από φίλια πυρά.

Ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης για τον εντοπισμό του κομματιού του αεροσκάφους, είπε στο ΡΙΚ ότι η εξέλιξη ενισχύει τις ενδείξεις ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους βρίσκονται κάτω από τον Τύμβο.

Ο Φ. Φωτίου σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους και κυρίως των περίπου 19 καταδρομέων από την Ελλάδα.

«Αν όλα πάνε καλά, κατέληξε, καθώς είναι μια δύσκολη επιχείρηση και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε, υπολογίζουμε ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και μετά θα αρχίσει η επιστημονική εξέταση των λειψάνων για να γίνει ταυτοποίηση και να αποδοθούν στους συγγενείς των καταδρομέων», δήλωσε.

Το μοιραίο Νοράτλας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από τραγικό λάθος (εκλήφθηκε ως τουρκικό και καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς), τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974.

Είχε πάρει μέρος, μαζί με άλλα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη Σούδα, στη μυστική στρατιωτική αποστολή, που είχε σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.