2 Αύγουστος 2015, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2015, 13:27

Πιέσεις για νέο πακέτο προαπαιτούμενων

  • Στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο - Η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν την πίεση του κουαρτέτου για νέο πακέτο προαπαιτούμενων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Αυγή (ρεπορτάζ που αναμεταδίδει το Reuters), η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δόση-μαμούθ ύψους 24 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα και να αποπληρωθούν τα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για το Μαξίμου, η απαίτηση για ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί μεγαλύτερο «αγκάθι» ακόμη κι από την ίδια τη συμφωνία.

Εξάλλου, ο χρόνος είναι πολύ λίγος, μετά και το πρώτο ραντεβού (πριν από λίγα 24ωρα) του κουαρτέτου με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει η χρυσή τομή να βρεθεί μεταξύ των δύο αιτημάτων, δηλαδή προαπαιτούμενα και δάνειο-μαμούθ.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συγκυβέρνησης θα περάσει από σκληρό crash test με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Το γερμανικό περιοδικό Focus υποστηρίζει ότι το Βερολίνο άρχισε ήδη να αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα.