1 Αύγουστος 2015, 20:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2015, 20:17

Έρευνα της ΕΣΕΕ για το καλάθι της νοικοκυράς

  • Έρευνα της ΕΣΕΕ για το καλάθι της νοικοκυράς

Σημαντικά φθηνότερο σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία παραμένει το καλάθι της νοικοκυράς μετά και την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, είναι οριακά ακριβότερο σε σύγκριση με την Ισπανία.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για τις τιμές 19 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (αλεύρι, γάλα, καφές, μακαρόνια, χυμός πορτοκαλιού, πατάτες, μήλα κλπ) στις τέσσερις χώρες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ελληνικό καλάθι κοστίζει 51,61 ευρώ, έναντι 51,04 ευρώ στην Ισπανία , 71,32 ευρώ στη Μ. Βρετανία και 66,64 ευρώ στη Γαλλία. Δηλαδή είναι φθηνότερο κατά 38,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά 29,1% σε σχέση με εκείνο της Γαλλίας.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, χωρίς ΦΠΑ οι διαφορές με τις ακριβότερες χώρες διογκώνονται, δηλαδή η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο φθηνή, ενώ η Ισπανία γίνεται ακριβότερη.

Από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τονίζεται ότι για την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε χώρα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, το οποίο στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις τρεις χώρες (47,2 % με τη Μ.Βρετανία, 25,1 % με την Ισπανία και 57,2 % με τη Γαλλία).