1 Αύγουστος 2015, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2015, 11:50

Σταθάκης: Τριακονταετούς διάρκειας το νέο δάνειο από τον ESM

  • Σταθάκης: Τριακονταετούς διάρκειας το νέο δάνειο από τον ESM
    Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιγκορ Ταλάεβιτς

«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit», τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Επισημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει «ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή» και περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο από τον ESM, «με ορίζοντα 30ετίας», το οποίο θα αντικαταστήσει το «βραχυχρόνιο δανεισμό» της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας υπογραμμίζει ότι με τη συμφωνία επέρχεται «μίνι αναδιάρθρωση χρέους», καθώς θα εξαγοραστούν προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι η νέα συμφωνία, παρά τα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2.

Ο Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι τα προβλήματα που έχουν προκύψει θα επιλυθούν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των οργάνων του κόμματος.

Για το ενδεχόμενο εκλογών, δηλώνει πως «πρόκειται για κάτι που θα συμβεί αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να έχει την πλειοψηφία».

Ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει επίσης αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου Επενδυτικού Νόμου τον Οκτώβριο.