31 Ιούλιος 2015, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2016, 14:13

Τι αλλάζει στο όριο ανάληψης των 420 ευρώ

  • Χαλαρώνουν τα capital controls από τον Σεπτέμβριο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μικρή ανάσα ρευστότητας αναμένεται να δώσει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πρόκειται να εκδοθεί και αφορά το όριο ανάληψης των 420 ευρώ.

Στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα επιβεβαιώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει η ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ανά επτά ημέρες ο καθένας που διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό θα μπορεί να σηκώνει το μάξιμουμ ποσό – όποια μέρα επιθυμεί.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πάρει τα 420 ευρώ την Τρίτη, η επόμενη ανάληψη του συνολικού ποσού θα μπορεί να γίνει την επόμενη Τρίτη. Μέχρι τώρα, αν έπαιρνε τα χρήματα την Τρίτη μπορούσε να τραβήξει πάλι 420 ευρώ το Σάββατο.

Το… μπέρδεμα στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με τις ημέρες. Πλέον το επταήμερο δεν είναι από Σάββατο σε Σάββατο, και συνεπώς ο καθένας θα πρέπει να θυμάται ποια μέρα έκανε ανάληψη για να υπολογίζει πότε είναι η επόμενη μέρα κατά την οποία ανανεώνεται το όριο.

Επιπλέον, η ίδια ΠΝΠ θα ορίζει ότι διατραπεζικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ύψους κάτω των 150.000 ευρώ θα διενεργούνται απευθείας στις τράπεζες, χωρίς να περνάνε από την ειδική Επιτροπή Έγκρισης που συστήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.