31 Ιούλιος 2015, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 23:01

Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα για την επιστροφή περιουσιών σε Ελληνοκυπρίους

  • Έντονη κινητικότητα ενόψει του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί
    Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Λευκωσία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ)

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται να δώσει την ερχόμενη Τετάρτη ο Μουσταφά Ακιντζί την ώρα που μερίδα του τουρκοκυπριακού Τύπου εξαπολύει βολές για τη συναντίληψη Αναστασιάδη-Ακιντζί σχετικά με τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι την τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα την πάρουν οι δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει να μην επιρρίπτει ευθύνες στη Λευκωσία προσπαθώντας να διατηρήσει το θετικό κλίμα.

Πάντως βουλευτές που αντιπολιτεύονται τον Μουσταφά Ακιντζί εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο» σε περίπτωση που αναγνωριστεί το δικαίωμα της περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974. Προσθέτουν δε ότι «οι ξένοι που διαμένουν στα Κατεχόμενα ανησυχούν».

Τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι αν προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, το 76% των περιουσιών στα Κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους.

Από τη μεριά του ο Μπαρίς Μπουρτζού εξήγησε ότι σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών, και ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Σε ερώτηση ποιοι περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες» εξήγησε ότι είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα.