2 Αύγουστος 2015, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2015, 12:03

Στο 1,5 δισεκατομμύριο οι χρήστες του Facebook, που όμως βλέπει μακρύτερα

  • Στο 1,5 δισεκατομμύριο οι χρήστες του Facebook, που όμως βλέπει μακρύτερα
    Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε χειραψία με τον πρόεδρο του Παναμά (φωτ.: EPA / Alejandro Bolivar)

Μπορεί το Facebook να έφθασε τους 1,5 δισ. χρήστες, όμως τώρα σχεδιάζει να… στοχεύσει με drone (δηλαδή με μη επανδρωμένο αεροπλάνο) απομονωμένες περιοχές της Γης, προσφέροντάς τους πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός των χρηστών του Διαδικτύου –γύρω στα 3 δισεκατομμύρια– είναι χρήστες του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου. Τα 1,49 δισεκατομμύρια έφθασαν οι χρήστες που «μπαίνουν» στο Facebook έστω μια φορά το μήνα. Η αύξηση των ενεργών χρηστών συνέχισε με σταθερό ρυθμό, καθώς ήταν της τάξης του 13% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν δύο στους τρεις χρήστες του Facebook (968 εκατομμύρια, ή ποσοστό 65% του συνόλου) το χρησιμοποιούν καθημερινά, 17% περισσότεροι από ό,τι πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι ολοένα περισσότεροι χρήστες «κολλάνε».

Κι όμως το Facebook κατασκεύασε και ετοιμάζεται να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες μη επανδρωμένες πτήσεις drone που θα κατευθύνονται σε απομονωμένες περιοχές της Γης και θα παρέχουν στους κατοίκους δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, με άνοιγμα φτερών 42 μέτρων (όσο ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737) θα πετά σε ύψος 20-30 χλμ, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και από τις καταιγίδες. Θα μπορεί επίσης να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για 90 συνεχόμενες μέρες, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και τους Times της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν ίντερνετ με πολύ υψηλή ταχύτητα, χάρη σε μια ειδική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.