31 Ιούλιος 2015, 17:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 17:21

Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-θεσμοί στην πεντάωρη συνάντηση στο Χίλτον

  • Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-θεσμοί στην πεντάωρη συνάντηση στο Χίλτον
    Φωτογραφία αρχείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ραντεβού ήταν πεντάωρο και στο Χίλτον προκειμένου να μην «στιγματιστεί» το υπουργείο Οικονομικών από την παρουσία των θεσμών, και να μην επαναληφθούν σκηνές τύπου τρόικας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν πολλά να πουν στην πρώτη τους συνάντηση – και κυρίως, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, είχαν να λύσουν και διάφορα οργανωτικά θέματα. «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές», όπως αναφέρει στη γραπτή του δήλωση.

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επί τάπητος βρέθηκαν θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί καθώς έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Ένα από αυτά είναι τα δημοσιονομικά και πώς θα αντιμετωπιστεί η ελληνική δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Στο τραπέζι βρέθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «που και αυτό είναι κάπως καινούριο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα», εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών.

Τσακαλώτος: Όπως καταλαβαίνετε, υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί.

Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης ήταν φυσικά και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. «Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβεβαιώνει ότι κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.