1 Αύγουστος 2015, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 23:11

Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών

  • Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών
  • Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών
  • Καισάρεια: Βρέθηκαν χιλιάδες γραμμένα δισκία 4.000 ετών

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για την κοινωνική ζωή στην Ανατολία, πριν από 4.000 χρόνια, αποκαλύπτουν χιλιάδες δισκία  που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην κεντρική επαρχία της Καισάρειας στην Τουρκία.

Τα δικαιώματα της γυναίκας, η υιοθεσία παιδιών, οι προσυμφωνημένοι γάμοι, οι προαιώνιες συγκρούσεις νύφης και πεθεράς είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αναγράφονται στα ευρήματα.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Ιούνιο στο ύψωμα Κουλτεπέ, που βρίσκεται κοντά στην Καισάρεια (πρώην Ευσέβεια ή Μάζακα) έφεραν στο φως περίπου 23.500 δισκία τα οποία αναφέρονται λεπτομερώς στην κοινωνική ζωή της περιοχής πριν από 40 αιώνες.

Οι ανασκαφές γίνονται σε δύο περιοχές, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, γνωστό ως Κάρουμ στην κορυφή του λόφου Κουλτεπέ και χαμηλότερα ένας οικισμός των Ασσυρίων.

Τα ευρήματα δείχνουν πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τη γραπτή αλληλογραφία και γραφειοκρατικά έγγραφα, πολύ πριν από τη χρήση της γραφής σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ο λόφος Κουλτεπέ είναι ένας τόπος όπου φαίνεται ότι άρχισαν να διαβάζουν και να γράφουν οι άνθρωποι της Ανατολίας. Το ύψωμα ήταν εμπορικό κέντρο της εποχής όπου καταγράφονταν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως φαίνεται από τα 23.500 γραμμένα δισκία» δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Φικρί Κουλάκογλου, από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας.


Ο καθηγητής Φικρί Κουλάκογλου

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ειδικά σε μια ρομαντική επιστολή αγάπης από μια γυναίκα σε έναν άνδρα καθώς και σε μια άλλη όπου περιγράφονταν με λεπτομέρεια τα παράπονα της νύφης για την πεθερά της.

«Είναι στοιχεία που δεν μπορούμε να τα βρούμε σε άλλη οποιαδήποτε καταγραφή. Μπορεί να βρούμε αυτοκρατορικές εγγραφές, απαριθμήσεις αποθηκών, αλλά τέτοια στοιχεία κοινωνικού χαρακτήρα είναι δύσκολο να βρεθούν. Και αυτό δηλώνει την πρόοδο της γραφής που αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας των εντόπιων κατοίκων της Ανατολίας πριν από 4.000 χρόνια», είπε.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα γραμμένα δισκία θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καισάρειας, στο οποίο υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία από τη γενικότερη περιοχή της Καππαδοκίας.