31 Ιούλιος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 13:33

Πόλος έλξης τουριστών η Αρητιάδα της Κερασούντας (βίντεο-φωτο)

  • Πόλος έλξης τουριστών η Αρητιάδα της Κερασούντας (βίντεο-φωτο)
    Ένας υπέροχος τόπος όπου η φύση γράφει τη δική της ιστορία
  • Πόλος έλξης τουριστών η Αρητιάδα της Κερασούντας (βίντεο-φωτο)
    Στις βραχώδεις παραλίες της Αρητιάδας ξεκουράζονται χιλιάδες πουλιά
  • Πόλος έλξης τουριστών η Αρητιάδα της Κερασούντας (βίντεο-φωτο)
    Το Νησί της Κερασούντας φωτογραφημένο από μακριά

Η Αρητιάς, ή αλλιώς Νησί της Κερασούντας, που είναι γνωστό από την Αργοναυτική Εκστρατεία και την Ελληνική μυθολογία, είναι το μοναδικό νησί στον Εύξεινο Πόντο που μπορεί να κατοικηθεί.

Το νησί, που είναι πλέον γνωστό ως Γκιρέσουν Αντασί (Νησί της Κερασούντας) και έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, έχει ανοίξει για το κοινό.

Οι επισκέπτες μεταφέρονται με πλοιάρια. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους προσφέρεται πρωινό, ενώ στην αποβάθρα της Αρητιάδας τους υποδέχονται κοπέλες κι αγόρια ντυμένοι Αμαζόνες και Αργοναύτες!

Μάλιστα, οι Αμαζόνες και οι Αργοναύτες συμμετέχουν σε ένα δρώμενο που αναφέρεται στην Αργοναυτική Εκστρατεία και το χρυσόμαλλο δέρας.

Αφού περιηγηθούν στα αρχαιολογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος σημεία του νησιού, οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις βραχώδεις ακτές του Νησιού της Κερασούντας.


Λήψη από την Κερασούντα (φωτ.: pontos-news.gr)

Οι επισκέψεις στο νησί για την ώρα γίνονται τα σαββατοκύριακα, ενώ εξετάζεται η δρομολόγησή τους όλες τις μέρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ιστορία της Αρητιάδας
Το νησί ταυτίζεται με την Αρητιάδα της μυθολογίας, όπου οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, που είχαν καταφύγει εκεί όταν τις έδιωξε ο Ηρακλής από τη Στυμφαλία λίμνη, επιτέθηκαν στους Αργοναύτες χρησιμοποιώντας τα φτερά τους ως δολοφονικά βέλη.

Στο κέντρο του νησιού υπήρχε ναΐσκος προς τιμήν των Αμαζόνων βασιλισσών Οτρήρης και Αντιόπης, οι οποίες στο ίδιο σημείο είχαν αφιερώσει ναό στον θεό Άρη. Σε αυτό το ναό, οι χριστιανοί μάλλον έχτισαν ναϊσκο του Αγίου Φωκά, επισκόπου Σινώπης και προστάτη των ναυτικών, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι τις μέρες μας.

*Με πληροφορίες από τον ταξιδιωτικό οδηγό του Σάββα Καλεντερίδη Ανατολικός Πόντος: Κοτύωρα-Κερασούντα-Τραπεζούντα-Αργυρούπολη-Καρς, εκδ. Ινφογνώμων.