31 Ιούλιος 2015, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 10:07

ΔΝΤ: Μη ρεαλιστικός ο στόχος για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

  • Το ΔΝΤ φεύγει από τις ΗΠΑ και πάει...
    (Φωτ.: IMF)

Απόρρητο έγγραφο που φέρνει στο φως το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων μόλις που θα καταφέρει να συγκεντρώσει έσοδα 1,5 δισ.ευρώ την επόμενη τριετία, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει το στόχο ύψους 50 δισ.ευρώ που έθεσε εκ μέρους της Αθήνας το Βερολίνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο έγγραφο περιγράφεται ως «μη ρεαλιστικός» ο στόχος των 50 δισ.ευρώ, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα είχε θέσει τον συγκεκριμένο στόχο και το 2011, ωστόσο έως τις αρχές της φετινής χρονιάς είχαν συγκεντρωθεί 3 δισ.ευρώ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα καθώς ο μη ρεαλιστικός στόχος ήταν μεταξύ των βασικών απαιτήσεων της Γερμανίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συμφωνήσει την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το «Wirtschaftswoche», επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ξεκαθαρίσει ήδη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι ο στόχος που θέτει το Βερολίνο είναι πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πιστωτές είχαν επισημάνει ότι 3-5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και πιστωτών. Το Ταμείο χθες έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι στιγμής τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αποκλείουν.

«Η διαφορά μεταξύ της άποψης του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, και των συζητήσεων που διεξάγουν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι είναι πολύ μεγάλη», έγραψε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη έγγραφο του Ταμείου.

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να λάβει την έγκριση της γερμανικής Βουλής για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επιμείνει στη συμμετοχή του ΔΝΤ.