31 Ιούλιος 2015, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 10:33

Κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ ο δείκτης θερμότητας στο Ιράν με 67,8 βαθμούς Κελσίου

  • Κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ ο δείκτης θερμότητας στο Ιράν με 67,8 βαθμούς Κελσίου
    Κυριολεκτικά ψήνονται στο Μπαντάρ Μαχσάχρ

Εξωπραγματικές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Μπαντάρ Μαχσάχρ, στο Ιράν με το δείκτη θερμότητας* να έχει εκτοξευτεί στους 67,8 βαθμούς Κελσίου.

Στην πραγματικότητα η θερμοκρασία είναι 42,8 βαθμοί Κελσίου αλλά σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργείται αίσθηση θερμοκρασίας πάνω από 67 βαθμούς Κελσίου.

Η πόλη Μπαντάρ Μαχσάχρ, με πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους το 2010, βρίσκεται  δίπλα στον Περσικό Κόλπο στο νοτιοδυτικό Ιράν. Ο συνδυασμός του υγρού στοιχείου με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί αποπνικτικό  κλίμα. 

Η περιοχή έχει δώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στο παρελθόν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Washington Post, ο ιστορικός καιρικών φαινομένων Κρίστοφερ Μπαρτ στο βιβλίο του Extreme Weather είχε συμπεριλάβει δείκτη θερμότητας –από την ίδια περιοχή– μεγαλύτερο των 68 βαθμών Κελσίου στις 8 Ιουλίου του 2003.

* Ο δείκτης θερµότητας (heat index), σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποτελεί ένα µέτρο του κατά πόσο η θερµοκρασία του αέρα σε συνδυασµό µε τα ποσοστά σχετικής υγρασίας επηρεάζουν στην αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας του πληθυσµού, καθώς και τις συνέπειες που µπορεί να υποστεί ο ανθρώπινος οργανισµός.