31 Ιούλιος 2015, 08:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιούλιος 2015, 11:08

Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο – Δεν θα γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα

  • Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο – Δεν θα γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα
    Χρόνο «αγόρασε» ο πρωθυπουργός από το κόμμα του μέχρι το έκτακτο συνέδριο σε δυο μήνες (φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Αλέξης Τσίπρας μέτρησε τις δυνάμεις του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και για την ώρα βγήκε νικητής, αφού κατάφερε να περάσει την πρότασή του για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβριο με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς καν να χρειαστεί να γίνει καταμέτρηση.

Τα μέλη της Κ.Ε. είχαν να επιλέξουν μεταξύ δυο προτάσεων. Η μία μιλούσε για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο και η δεύτερη για διαρκές συνέδριο στις αρχές Αυγούστου.

Μία τρίτη πρόταση για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για σύσταση επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο είχε αποσυρθεί πριν να ξεκινήσει η ψηφοφορία λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώματα Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα της πληροφορίας έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα την ανάσα που χρειαζόταν για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά απογοήτευσε την Αριστερή Πλατφόρμα που με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Δεν θα γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός εκτός της πρότασης του έκτακτου συνεδρίου, κατέθεσε αιφνιδιαστικά και πρόταση για τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος, εάν και εφόσον η αριστερή πτέρυγα ζητούσε κομματική έγκριση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Ωστόσο η πρόταση δεν προχώρησε, ούτε και τέθηκε προς συζήτηση.

Την ίδια ώρα η Κεντρική Επιτροπή υιοθέτησε ψήφισμα κατά της στοχοποίησης από τα ΜΜΕ μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «για τα φαινόμενα κανιβαλισμού που διαδραματίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια τις τελευταίες ημέρες».