21 Ιούλιος 2013, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτώβριος 2016, 12:04

Κόκορας με ποντιακούς σπιτικούς γιουφκάδες

  • Κόκορας με ποντιακούς σπιτικούς γιουφκάδες

Το pontos-news.gr σάς προτείνει σπιτικούς γιουφκάδες με κόκορα. Οι Πόντιες νοικοκυρές έφτιαχαν γιοχάδες ή γιουφκάδες τους οποίους μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος ήταν να τους ζεματίσουν σε νερό, κι αφού τους στραγγίσουν να τους περιχύσουν με λιωμένο βούτυρο γάλακτος. 

ΥΛΙΚΑ

Για τους γιουφκάδες

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τον κόκορα 

  • έναν κόκορα 2-3 κιλά, κομμένο σε μερίδες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • ½ ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ατζίκα
  • αλάτι, πιπέρι, κανέλα 
  • 2 δαφνόφυλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τους γιουφκάδες

  1. Φτιάχνουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Ανοίγουμε φύλλα λεπτά και τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου να στεγνώσουν, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε και να τα κόψουμε.
  3. Τα τυλίγουμε σε ρολά, τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο και στη συνέχεια σε λωρίδες, να γίνουν σαν χυλοπίτες.
  4. Τα απλώνουμε σε ταψί και στη συνέχεια τα ροδίζουμε στο φούρνο.
  5. Μπορούμε να βρούμε κι έτοιμους γιουφκάδες σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

Για κόκορα με γιουφκάδες

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
  2. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον τοματοπελτέ και τα καρυκεύματα, και νερό μέχρι να σκεπαστεί. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
  3. Απλώνουμε τους γιουφκάδες πάνω σε ένα ταψί.
  4. Παίρνουμε ζουμί μέσα από την κατσαρόλα με μια βαθιά κουτάλα και περιχύνουμε τους γιουφκάδες για να μαλακώσουν.
  5. Μην ξεχνάμε ότι οι γιουφκάδες είναι ήδη ψημένοι.
  6. Όταν γίνει ο κόκορας σερβίρουμε μαζί με τους γιουφκάδες και απολαμβάνουμε.

Καλή σας όρεξη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.