30 Ιούλιος 2015, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2016, 15:33

Εργαστηριακές εξετάσεις με «αεροπλανική» αποστολή

  • Εργαστηριακές εξετάσεις με «αεροπλανική» αποστολή
    (Φωτ.: journals.plos.org)

Αμερικανοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι στο μέλλον δεν θα μας αγχώνει το αν θα προλάβουμε να πάμε εγκαίρως τα πρωινά μας ούρα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, αφού θα μπορούμε να τα αποστέλλουμε με ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροπλανάκι, τις γνωστές πτήσεις drone.

Για την ώρα οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και η ευρηματική αυτή ιδέα αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όπου το κοντινότερο διαγνωστικό κέντρο απέχει αρκετά.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και του Πανεπιστημίου Μακερέρε της Ουγκάντας συνέλεξαν δείγματα αίματος από 56 εθελοντές και μετά φόρτωσαν τα μισά από αυτά σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο μικρό drone μήκους περίπου ενός μέτρου, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν απευθείας με το αυτοκίνητο σε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις μεταφοράς προς το ίδιο διαγνωστικό εργαστήριο διήρκεσαν από 6 έως 38 λεπτά, και έγιναν σε ύψος έως 100 μ. πάνω από μη κατοικημένες περιοχές, για λόγους ασφαλείας. Συγκρίνοντας, στη συνέχεια, την κατάσταση των δειγμάτων που μεταφέρθηκαν αεροπορικά με εκείνα που παραδόθηκαν στον μικροβιολόγο με τον συμβατικό τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι πτήσεις δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στα βιολογικά δείγματα.

Μετά το αρχικό αυτό πείραμα, οι ερευνητές σχεδιάζουν μια πιλοτική μελέτη στην Αφρική.