29 Ιούλιος 2015, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2015, 19:34

Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα σε τουρκικό έδαφος

  • Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα σε τουρκικό έδαφος
    Κούρδοι διαδηλώνουν με αντικυβερνητικά συνθήματα σε κηδεία συμπατριώτη τους στην Κωνσταντινούπολη, που σκοτώθηκε στην επίθεση της Σουρούτς (φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί για πιθανές επιθέσεις στο μετρό και σε στάσεις λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, μετά τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

«Θα μπορούσε να υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα από το PKK», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του. «Πέραν αυτού, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές επιθέσεις στο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε στάσεις λεωφορείων στην Κωνσταντινούπολη», προστίθεται.

Η βόμβα που εξερράγη πριν από λίγες μέρες σε δρόμο στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ προκάλεσε το θάνατο δύο Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων.

Την ίδια ώρα, το στρατιωτικό σκέλος του PKK έχει διαμηνύσει ότι η εκεχειρία που είχε εξαγγείλει τον Αύγουστο του 2011 παύει να ισχύει. Κατ’ επέκταση, το μέτωπο που έχει ανοίξει η Άγκυρα στο βόρειο Ιράκ έχει ενισχύσει τους φόβους για αύξηση των επιθέσεων αλλά και έχει αποδυναμώσει το νεοσυσταθέν φιλοκουρδικό κόμμα, που εισήλθε τον Ιούνιο στη νέα τουρκική βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα μειώθηκε κατά 2,25% κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, φτάνοντας στα 14,89 εκατ. τουρίστες.