29 Ιούλιος 2015, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2015, 15:31

Με επίσημες υπογραφές η συμφωνία για χρήση του Ιντσιρλίκ

  • Με επίσημες υπογραφές η συμφωνία για χρήση του Ιντσιρλίκ

Η Τουρκία υπέγραψε επισήμως συμφωνία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Eξωτερικών. Την ίδια ώρα, το τουρκικό Kοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει ό,τι αφορά τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όσο και εναντίον των Κούρδων ανταρτών, που σύμφωνα με αναλυτές προκαλεί την καχυποψία της αντιπολίτευσης για τις βλέψεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως η συμφωνία για τη βάση του Ιντσιρλίκ αφορά μόνο τη μάχη εναντίον του ΙΚ και δεν περιλαμβάνει επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για την υπογραφή νέας συμφωνίας αλλά για έγκριση από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, που πλέον λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τους Κούρδους αυτονομιστές, και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP,  Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες από αμφότερες τις πλευρές.

Πάντως η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν εμφανίζεται ενώπιον των 550 βουλευτών του τουρκικού Κοινοβουλίου ενισχυμένη από τη «σταθερή υποστήριξη» που εκφράσθηκε χθες από το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, έστω κι αν οι σύμμαχοι επεσήμαναν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αντάρτες δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» προς κάθε κατεύθυνση.