29 Ιούλιος 2015, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2015, 14:39

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε τους τελευταίους έξι μήνες

  • Τσίπρας: Δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε τους τελευταίους έξι μήνες
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακριβώς δύο ώρες διήρκεσε η ραδιοφωνική συνέντευξη του πρωθυπουργού «Στο Κόκκινο» και στον διευθυντή του Κώστα Αρβανίτη. «Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς». Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσουμε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει στιγμή για ό,τι έγινε στους έξι μήνες, και υπογράμμισε ότι για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. «Τελικά μετά τις 20 Φεβρουαρίου παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση τρώγοντας τις σάρκες μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι εύκολη υπόθεση να πεις “δεν πληρώνω”», συμπλήρωσε αναφερόμενος στη διαφαινόμενη μετωπική σύγκρουση στην Ευρώπη ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για:

Τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το μνημόνιο:
«Πριν από τις εκλογές εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο, και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό “περίπατο στο δάσος”, ότι θα είναι όλα εύκολα.

»Ψηφίσαμε νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις κόντρα στους θεσμούς, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης».

Το δημοψήφισμα:
«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών.

»Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος. Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα “για να σε βγάλω από το ευρώ”. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ».

Τη στάση της Μέρκελ στο δημοψήφισμα:
«Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν.

»Μόνο η Μέρκελ μου είπε ότι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα, ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα “ευρώ ή δραχμή”. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες:
«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, “να τα βροντήξω”, όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της Αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή».

Τσίπρας: Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το οικονομικό.

Τα capital controls:
«Έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexit παραμένει».

Το plan B του Βαρουφάκη:
«Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα για το αν είχε ο Βαρουφάκης plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή».


Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση:
«Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν ή η άτακτη χρεοκοπία ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι’ αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες».

Τα νέα μέτρα:
«Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα πρώτα βγαίνουν από εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit».

Τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό [σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας] μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

»Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω».

Τσίπρας: Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία.

»Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία να μην κλείσει μια τράπεζα, μετά τη διαπραγμάτευση και αφού εξασφαλίστηκε ότι δεν θα κλείσει, είπαν ότι “εσύ μπορείς να ψηφίζεις και εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα”.

»Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

Το ενδεχόμενο εκλογών:
«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ».