29 Ιούλιος 2015, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιούλιος 2019, 07:57

Ο προστάτης των Ποντίων, Λεωνίδας Ιασονίδης

  • Ο προστάτης των Ποντίων, Λεωνίδας Ιασονίδης
    Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε προσφυγικό συνοικισμό στη Θεσσαλονίκη το 1923

«Οι Πόντιοι εζήτησαν άρτον και έλαβον πέτραν, εζήτησαν ιχθύν και έλαβον όφιν, εζήτησαν την ζωήν και έλαβον τον θάνατον, εζήτησαν την ελευθερίαν και έλαβον την δουλείαν». Τον επιμνημόσυνο αυτό λόγο εκφώνησε ο πολιτικός Λεωνίδας Ιασονίδης, για τους σφαγιασθέντες Ποντίους, στις 24 Απριλίου 1922 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντός του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης.

Σαν σήμερα το 1959 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αυτός πολιτικός και αντιπρόσωπος του ποντιακού ελληνισμού, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και αποκατάσταση των Ποντίων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, αλλά βοήθησε πολύ και στο έργο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας του και η προσπάθειά του να συσπειρώσει τους Έλληνες του Πόντου προκαλούσε τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας.


Ο Λεωνίδας Ιασονίδης σε νεαρή ηλικία

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 ήρθε να σπείρει τη διχόνοια και τον τρόμο ανάμεσα στους Ποντίους. Όμως ούτε αυτό το συμβάν στάθηκε ικανό να πτοήσει τον Λεωνίδα Ιασονίδη. Κόντρα σε όλους και σε όλα, συνέχισε τη δράση του. Χρησιμοποιώντας την υπουργική του ιδιότητα αλλά και με τη στήριξή του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κινούσε τα νήματα για την τύχη και το μέλλον των προσφύγων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ποντιακό ελληνισμό. Βοήθησε τους συμπατριώτες του να εγκατασταθούν στην Ελλάδα όσο πιο ομαλά γίνεται και να τους επιστραφούν οι περιουσίες που εγκατέλειψαν βεβιασμένα στα τουρκικά εδάφη.

Ιασονίδης: Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος.

Το 1931 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, ως ανταπόδοση στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Άγκυρα, επισκέφθηκε την Αθήνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε από τον Ιασονίδη να προσφωνήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό στην τουρκική γλώσσα. Ο Λ. Ιασονίδης εκφώνησε τότε έναν από τους λαμπρότερους λόγους σε άπταιστη τουρκική λόγια γλώσσα. Ο Ισμέτ Ινονού ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ρώτησε τον Έλληνα πολιτικό αν είχε κάποια επιθυμία, για να του την πραγματοποιήσει. Ο Ιασονίδης ζήτησε την άδεια για τη μεταφορά της ιστορικής εικόνας της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε να εκπληρώσει την επιθυμία του, όπως είχε υποσχεθεί, και ο διακαής πόθος του Ιασονίδη και όλων των Ποντίων ικανοποιήθηκε.


Πηγή: Αρχείο Σωματείου «Παναγία Σουμελά»

Ο αείμνηστος Λεωνίδας Ιασονίδης, αν και διατέλεσε επί δεκαετίες υπουργός και βουλευτής, αν και διαχειρίστηκε τα δισεκατομμύρια της αποκατάστασης των προσφύγων του 1923, ζούσε πάντα σε ένα ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας και δεν απέκτησε ποτέ ούτε ακίνητη ούτε κινητή περιουσία. Πέθανε φτωχός.

Αξέχαστη θα μείνει σε όλους η φράση του «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη!».