28 Ιούλιος 2015, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2015, 13:50

Να καταργηθούν τα «καλάσνικοφ του αύριο» ζητούν ειδικοί

  • Να καταργηθούν τα «καλάσνικοφ του αύριο» ζητούν ειδικοί
    Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει βεβαίως και καλές εφαρμογές (φωτ.: EPA/Matthias Hiekel)

Μια νέα παγκόσμια κούρσα εξοπλιστικών ανταγωνισμών με οπλικά συστήματα, η λειτουργία των οποίων θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκεται προ των πυλών, και επιστήμονες του τομέα της τεχνολογίας υπό τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ απευθύνουν σχετική έκκληση-προειδοποίηση.

Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες και ειδικοί της τεχνολογίας έδωσαν στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή προς τα κράτη και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό.

«Η κατάληξη της σημερινής τεχνολογικής πορείας είναι προφανής: τα αυτόνομα όπλα θα γίνουν τα "καλάσνικοφ του αύριο". Το βασικό ερώτημα για την ανθρωπότητα, σήμερα, είναι αν θα ξεκινήσει μια παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης ή αν θα εμποδίσει να αρχίσει κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην επιστολή–προειδοποίηση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση «Ινστιτούτο για το μέλλον της ζωής» (Future of Life Institute) και η επιστολή παρουσιάστηκε στη διεθνή διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

«Αυτά που διακυβεύονται είναι σημαντικά: Τα αυτόνομα όπλα έχουν περιγραφεί ως η τρίτη επανάσταση στους εξοπλισμούς, μετά την πυρίτιδα και τα πυρηνικά όπλα», υπογραμμίζεται.

Ωστόσο οι επιστήμονες και ειδικοί της ρομποτικής αναφέρουν ότι από τη μια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει πιο ασφαλές το πεδίο της μάχης για το στρατιωτικό προσωπικό, από την άλλη, όμως, τα επιθετικά όπλα που θα λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία, θα οδηγήσουν τελικά σε μεγαλύτερη απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ και η «παρέα» του ζητούν να υπάρξει μια απαγόρευση σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προτού να είναι πολύ αργά για να ξαναμπει «το τζίνι στο μπουκάλι».