28 Ιούλιος 2015, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2015, 18:21

Άρχισαν τις προετοιμασίες οι ψαράδες των Κοτυώρων (φωτο)

  • Άρχισαν τις προετοιμασίες οι ψαράδες των Κοτυώρων (φωτο)
  • Άρχισαν τις προετοιμασίες οι ψαράδες των Κοτυώρων (φωτο)

Την 1η Σεπτεμβρίου λήγει η απαγόρευση της αλιείας στον Πόντο, και οι ψαράδες των Κοτυώρων έχουν αρχίσει από τώρα τις προετοιμασίες για να ανοιχτούν για το αγαπημένο τους ψάρεμα. 

Η προηγούμενη περίοδος διήρκεσε μέχρι τις 15 Απριλίου, και έκτοτε ο πληθυσμός των ψαράδων περιμένει μέρα με τη μέρα να επιτραπεί το ψάρεμα και να αρχίσουν να καλάρουν...

Στο καταφύγιο ψαράδων, στο Κούμπασι των Κοτυώρων, επικρατεί οργασμός. Ψαρόβαρκες και τράτες έχουν σηκωθεί στο καρνάγιο και γίνονται οι απαραίτητες επισκευές και βαψίματα σε σκάφος και μηχανές, για να είναι έτοιμα όλα την 1η Σεπτεμβρίου. Μια πραγματική γιορτή.

Την ίδια στιγμή τα δίχτυα έχουν απλωθεί και γίνονται και σ’ αυτά οι απαραίτητες επιδιορθώσεις, όπως και σε όλα τα άλλα σύνεργα της ψαρικής. 

Να σημειωθεί ότι οι επισκευές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή αυτή, γιατί οι φουρτούνες στον Πόντο και συχνές είναι και ιδιαίτερα σφοδρές. Εξού και το «Άξενος» Πόντος, που κατ’ ευφημισμόν έγινε Εύξεινος, ενώ οι Σκύθες και οι Τούρκοι τον είδαν ως μαύρο, εξού και η Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθεί ένα από τα λίγα θαλασσινά ποντιακά τραγούδια, από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του αείμνηστου Στάθη Ευσταθιάδη.