28 Ιούλιος 2015, 13:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούλιος 2015, 13:14

Βόλτα στα παρχάρια των Σουρμένων με επτά φωτογραφίες και ένα τραγούδι

  • Βόλτα στα παρχάρια των Σουρμένων με επτά φωτογραφίες και ένα τραγούδι

«Γουρπάνι σ’ παρχαρί τσιτσέκ’», λέει το ποντιακό τραγούδι για μια κοπέλα που έμοιαζε με λουλούδι των παρχαριών. Τους θερινούς μήνες στον Πόντο τα παρχάρια είχαν την τιμητική τους: μέχρι τον Σεπτέμβριο η κτηνοτροφική ζωή μεταφερόταν στα λιβάδια που χάνονταν στα βάθη του ορίζοντα. Μαζί με την κτηνοτροφία «μεταφερόταν» και η κοινωνική, πολιτισμική, θρησκευτική καθημερινότητα των κατοίκων. Τα πανηγύρια, για παράδειγμα, στα παρχάρια του Πόντου είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η λέξη «παρχάρ’» κατά μια εκδοχή είναι ο εξοχικός τόπος (σε υψόμετρο 2.000 μ. και άνω). Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι είναι σύνθετη λέξη από το παρά και το χωρίον ή παραφθορά της τουρκικής λέξης bahar που σημαίνει άνοιξη.

Μια φίλη του pontos-news.gr από τα Σούρμενα του Πόντου βρέθηκε πρόσφατα στα παρχάρια της περιοχής. Στο… στόχαστρο του φωτογραφικού της φακού βρέθηκαν τα λουλούδια των παρχαριών. Σας παρουσιάζουμε τις φωτογραφίες της, εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας, μαζί με το «Η κόρ’ επήεν’ς σο παρχάρ’», ένα τραγούδι που ερμηνεύει ο Πέτρος Γαϊτάνος με τη συνοδεία χορωδίας και της λύρας του Μιχάλη Καλιοντζίδη.

Gallery