27 Ιούλιος 2015, 17:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2016, 17:30

Αποκαλυπτήρια του μνημείου Λήμνος-Καλλίπολη στη Μελβούρνη (φωτο)

  • Αποκαλυπτήρια του μνημείου Λήμνος-Καλλίπολη στη Μελβούρνη (φωτο)
    Το γλυπτό της νοσοκόμας με μερικές από τις φωτογραφίες στις οποίες στηρίχθηκε ο Πήτερ Κόρλετ (φωτ.: Jim Claven)

Στις 8 Αυγούστου, την ημέρα που πριν από 100 χρόνια έφθασαν στη Λήμνο οι πρώτες Αυστραλές νοσοκόμες για να φροντίσουν τους στρατιώτες οι οποίοι υπηρέτησαν στην επιχείρηση των ANZAC στην Καλλίπολη το 1915, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Λήμνος-Καλλίπολη στη Μελβούρνη.

Το άγαλμα που αναπαριστά τη νοσοκόμα Μάτρον Γκρέις Ουίλσον και έναν Αυστραλό στρατιώτη φιλοτεχνήθηκε από τον διακεκριμένο γλύπτη Πίτερ Κόρλετ (στη φωτογραφία κάτω με τον Τζιμ Κλέιβεν στα δεξιά), και μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης και δύο ομογενών πρώην πολιτικών, των Λι Ταρλάμη και Γιάννη Πανταζόπουλου.

Η τελετή, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος, έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 τοπική ώρα.

Αναμένεται να παραστούν εκτός από πολιτικά πρόσωπα, σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής παροικίας, διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Αυστραλία, αλλά και απόγονοι των νοσοκόμων που υπηρέτησαν στη Λήμνο.

Το γλυπτό έχει στηθεί στην πλατεία Φουτ Στριτ, στην περιοχή του Άλμπερτ Παρκ. Εκεί δίπλα έχει τοποθετηθεί και η πλακέτα με γραμμένα σε αγγλικά και ελληνικά τα χωριά από όπου πέρασαν οι Αυστραλοί στρατιώτες που έφθασαν στο ελληνικό νησί.

Όπως δήλωσε ο γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης, ιστορικός και φιλέλληνας Τζιμ Κλέιβεν, «το άγαλμα θα υπάρχει εδώ για να υπενθυμίζει ότι η σχέση των Ελλήνων και της Αυστραλίας άρχισε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Gallery