27 Ιούλιος 2015, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιούλιος 2015, 15:39

Πέθανε η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Κυριακάκη

  • Πέθανε η ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Κυριακάκη
    Η Αλεξάνδρα στο δίσκο «Η Δική Μας η Αγάπη» τραγουδούσε Ζαμπέτα σε πρώτη εκτέλεση

Εγκατέλειψε εντελώς τη δισκογραφία το 1983 και δεν επέστρεψε ποτέ σε αυτή. Με το τραγούδι η σχέση της υπήρξε και αυτή επιλεκτική: τη δεκαετία του 1990 έπαιζε ζωντανά με τον ταμπουρά της στο Café Παράσταση (τότε την είχε προσεγγίσει ο Χατζιδάκις για έναν ακόμα δίσκο, αλλά εκείνη αρνήθηκε), ενώ το 2003 έκανε μια ακόμα εμφάνιση στο 5ο Αφιέρωμα στις Γυναικείες Φωνές.

Η Αλεξάνδρα Κυριακάκη, γνήσια, εκφραστική και αγαπητή στον κόσμο, για 13 χρόνια διέγραψε μια σύντομη αλλά αξιομνημόνευτη πορεία στο ελληνικό τραγούδι έχοντας συνεργαστεί –μεταξύ άλλων– με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Νότη Μαυρουδή. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας και το Σάββατο έφυγε από τη ζωή.

Ελάχιστες είναι οι λεπτομέρειες της ζωής της Αλεξάνδρας· η ίδια απέφευγε και τις συνεντεύξεις και τις φωτογραφίσεις.

Η πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκίνησε από το θέατρο. Σε ηλικία 15 ετών εμφανίστηκε στο πλευρό του Μάνου Κατράκη στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο. Σύντομα όμως στράφηκε στο τραγούδι για βιοποριστικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει η ίδια. Πρωτοεμφανίστηκε δίπλα στον Γιάννη Πουλόπουλο γύρω στο 1970, αλλά πιο γνωστή έγινε τα επόμενα χρόνια όταν βρέθηκε στο πάλκο δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.


Η Αλεξάνδρα τραγουδά «Κάθε βράδυ λυπημένη»

Στη δισκογραφία εμφανίζεται πρώτη φορά το 1970 σε έναν δίσκο με επανεκτελέσεις επιτυχιών της εποχής. Τραγουδά το «Η δουλειά κάνει τους άντρες» των Λοϊζου-Παπαδόπουλου. Στο δίσκο Τα ωραία του Τσιτσάνη που κυκλοφορεί το 1973 με επανεκτελέσεις των τραγουδιών του, η Αλεξάνδρα ερμηνεύει ένα κλασικό χασάπικο του συνθέτη το «Κάθε βράδυ λυπημένη» που είχε πρωτοτραγουδήσει η Μαρίκα Νίνου.

Συνεχίζει την μουσική πορεία της κυρίως με διασκευές, ενώ τραγουδά σε πρώτη εκτέλεση τόσο Γιάννη Μαρκόπουλο (στον δίσκο Ανεξάρτητα, 1975), όσο και Γιώργο Ζαμπέτα (Η δική μας η αγάπη, 1978). Το 1976 η Αλεξάνδρα παρουσιάζει στη Λύρα τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο Στο σταυροδρόμι ο οποίος περιλαμβάνει δώδεκα επανεκτελέσεις ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών τραγουδιών.


Η Αλεξάνδρα τραγουδά «Για την Ελένη» (πηγή: αρχείο ΕΡΤ)

Το 1980 η Αλεξάνδρα έρχεται σε επαφή με το υλικό του Μάνου Χατζιδάκι, ηχογραφώντας δεκατρείς δημιουργίες του, σε ένα δίσκο που τιτλοφορείται Η Αλεξάνδρα στα λαϊκά του Μάνου Χατζιδάκι. Η τελευταία παρουσία της στη δισκογραφία είναι τον Φλεβάρη του 1983 με το δίσκο Η Αλεξάνδρα τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι-Βασίλη Τσιτσάνη. Συμμετέχει παίζοντας μπουζούκι και τραγουδώντας ο ίδιος ο Βασίλης Τσιτσάνης, σε μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του για τη δισκογραφία.